Uit verschillende onderzoeken weten we dat veel mensen in schuldhulpverlening moeite hebben met lezen & schrijven. Toch is belangrijke informatie nog veelal schriftelijk met moeilijke woorden. Gebrek aan tekstbegrip geeft stress en vormt een blokkade voor het oplossen van schulden. In een pilot met 8 gemeenten is getest in hoeverre een animatieplatform uit de zorg ook behulpzaam kan zijn voor kwetsbare cliënten in schuldhulpverlening. In dit artikel vind je de belangrijkste resultaten en een link naar het evaluatierapport van de pilot.
Meertalige animaties met flexibele schil (Divi) op een platform met analytics & beheer
Voor we de resultaten in duiken is het belangrijk twee zaken te begrijpen:
- Een animatie is te personaliseren via een flexibele schil aan informatie. Deze twee samen (de animatie + de schil) noemen we een Divi en zullen we in dit artikel en het rapport gebruiken.
- Een animatieplatform verrijkt de animaties met analytics, heeft een beheersysteem om de Divi’s up to date te houden en biedt implementatie-service om gebruik te optimaliseren.

Geleerde lessen tijdens de pilot zorgen voor stijgend gebruik Divi’s
In de pilot hebben we geleerd dat het mogelijk is om tot breed inzetbare animaties te komen, ondanks verschillen tussen gemeentelijke contexten. Het enthousiasme voor de inzet is breed gedragen, maar hulpverleners hebben ondersteuning nodig om het gebruik ‘in hun systeem’ te krijgen. De uitwisseling van geleerde lessen en best practices in de pilot heeft gezorgd voor een steile leercurve. Dit zie je terug in verbeteringen op het platform en in stijgend gebruik van de animaties door hulpverleners.
Cijfers: stijgende lijn in gebruik en conversie met verschillen tussen gemeenten
In de pilot zijn tot en met mei 1610 Divi’s aangeklikt met een stabiel stijgende lijn maand op maand. In het begin van de pilot klikte 20% vervolgens ook de animatie aan. Dit is gedurende de pilot door geleerde lessen gestegen tot 34%. In de zorg zien we potenties tot 50%. We zien veel verschillen tussen gemeenten in mate van inzet, waarschijnlijk door verschil in omvang, verspreiding en aanpak van adoptie door hulpverleners. Opvallend is dat meerdere talen heel belangrijk worden gevonden door gemeenten, maar in de pilotperiode nog weinig zijn benut.

Effecten: Divi’s verbeteren kwaliteit hulpverlening en geven cliënten eerder en meer rust
De pilot is vanuit meerdere perspectieven geëvalueerd om een goed beeld van de effecten te krijgen. Dit is gedaan via focusgroepen en diepte-interviews met hulpverleners en beleidsmakers, diepte-interviews met cliënten, een enquête onder hulpverleners en statistieken uit het platform. Hieruit blijkt dat het gebruik van Divi’s de kwaliteit van hulpverlening lijkt te verbeteren door betere gesprekken, betere informatie en toename van het vertrouwen. Cliënten ervaren meer rust door het bekijken van de Divi’s, doordat ze eerder en beter weten wat er van hen verwacht wordt. 84% van de hulpverleners geeft aan graag te willen blijven werken met de Divi’s en het aantal Divi’s uit te willen breiden. De pilot laat nog geen duidelijke effecten zien op uitval of no show en is daarvoor te kort.
Inzet animatieplatform na pilot gaat door via een abonnement met nieuwe Divi’s in aantocht
Wij kijken terug op een leerzame en geslaagde pilot en zullen het animatieplatform en het aantal Divi’s door blijven ontwikkelen. Vijf nieuwe Divi’s zijn in juni gereed en we streven naar 20 Divi’s in het komende jaar die via het abonnement continue up to date gehouden worden. Daarnaast starten we de volgende module binnen Werk, Participatie en Inkomen, waarmee het animatieplatform breder toepasbaar wordt. Daarna zullen er ook Divi’s uit andere takken in het sociaal domein volgen. Voor meer informatie kan je terecht bij Jeroen Ester via j.ester@purpose.nl.