Het probleem: te weinig vergelijkbare, hoogfrequente data tijdens coronacrisis bemoeilijkt sturing
Hoewel er veel informatie over armoede en schulden beschikbaar is, ontbreekt het vooral aan vergelijkbare en samenhangende data. Was de afwezigheid van betrouwbare data afgelopen jaren nog vooral irritant, in het coronatijdperk wordt dit ronduit problematisch. Overheid, maatschappelijke partners en gemeenten moeten juist in deze tijd van onzekerheid beleidsscenario’s, budgetten en benodigde formatie kunnen baseren op goede cyclische data. Die informatie ontbreekt momenteel, en wat er wel is kenmerkt zich door fragmentatie en een te lage frequentie (eenmalig of jaarlijks). Hierdoor is het moeilijk om trends en ontwikkelingen te signaleren. Daarnaast zijn er ook registratie- en definitieproblemen. Purpose voert momenteel in opdracht van Schouders Eronder een participatief onderzoek uit naar de eerste fase van schuldhulpverlening, met 6 grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Maastricht en Almere). Het rapport van de eerste fase van dit onderzoek maakt de oorzaken van registratie- en definitieproblemen zichtbaar. Er zijn grote verschillen tussen de werkwijzen van de gemeenten. Ze werken met verschillende definities voor dezelfde begrippen en essentiële data wordt soms gedeeltelijk of niet geregistreerd. Dit maakt vergelijken en aggregeren lastig. Hierdoor is informatie onvoldoende betrouwbaar, soms betekenisloos en daardoor minder waardevol.
Wat is de wenselijkheid en haalbaarheid van een dashboard?
Het nut van dashboards is om data in samenhang, visueel weer te geven. Dit maakt interpretatie en vergelijken ook voor niet-technische mensen mogelijk, waardoor de data betekenis krijgt. Dashboards zijn wenselijk, omdat ze hoogfrequent inzicht geven in trends en patronen. Ze vormen daarbij de basis voor kwalitatief goede besluitvorming. Wanneer we erin slagen om over armoede en schulden een dashboard te produceren, dan is dit waardevol voor zowel gemeenten, schuldeisers als overheid.
Ik denk het liefst vanuit wenselijkheid, maar er zullen mensen zijn die zich afvragen hoe haalbaar dit is. Waarom zou nu wel lukken wat we al die jaren niet voor elkaar hebben gekregen? Belangrijkste reden is dat er steeds meer data is, maar dat deze niet is ontsloten, uitgelijnd en geïntegreerd. En ook de technologie om data te combineren, op te schonen en te visualiseren heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Dit biedt kansen! Maar om een doorbraak te realiseren zijn durf, verbeeldingskracht en vooral samenwerking nodig tussen de potentiële data-partners. Als partijen bereid zijn om met andere partijen hun informatie te delen, dan is het dashboard haalbaar.
Het Covid-19 dashboard als voorbeeld
We kunnen inspiratie opdoen bij andere grote dashboard-projecten. Er zijn bijvoorbeeld zowel internationaal als in Nederland diverse interessante interactieve dashboards beschikbaar over Covid-19. Hieronder de eerste versie van het dashboard, zoals door de overheid op donderdag 4 juni gepubliceerd. Hoe mooi zou het zijn als er zo’n dashboard voor ‘armoede en schulden’ zou zijn.