Blog

Voeding in de zorg, een complexe zaak!

Slapgekookte groenten, vlees met een onbestemde kleur en consistentie, aardappelen waarmee je een ruit kan ingooien: maaltijden in ziekenhuizen en zorginstellingen hebben een niet al te beste reputatie op het gebied van smaak en presentatie. Om nog maar te zwijgen over de voedzaamheid ervan. Dat is vreemd, als je er bij nadenkt. Zieke mensen hebben toch juíst baat bij aangepaste en gezonde voeding, die hun lichaam helpt in het genezingsproces? En ziek zijn is voor niemand leuk. Kan lekker eten dan niet juist voor wat lichtpuntjes zorgen in moeilijke dagen?

Purpose wilde dit graag beter begrijpen en ging op onderzoek uit in het UMC, één van de grootste ziekenhuizen van Nederland. 12.000 man personeel, 1000 bedden. De grote aantallen patiënten moeten allemaal op tijd te eten en te drinken krijgen, en dat allemaal op een smakelijke, representatieve, efficiënte, goedkope, voedselveilige, patiëntvriendelijke én voedzame manier. Dat het geen sinecure is om aan al deze eisen te voldoen, mochten we afgelopen week ontdekken.

Een enthousiaste dame leidde ons rond in de catacomben van het ‘cluster voeding’. Daar raakten we meteen onder de indruk van de omvang van deze operatie. Niet alleen de patiënten, maar ook de ziekenhuismedewerkers en de bezoekers in de restaurants krijgen hun eten aangeleverd vanuit één gigantische, centrale keuken. Vanaf de leveringen van de groothandel iedere ochtend, via de keukens (soepketels zo groot dat een kleine auto van Japanse makelij er zo in zou passen, vriezers groter dan een gemiddeld appartement in de Amsterdamse grachtengordel, en reusachtige volautomatische afwasmachines en distributiewagentjes), tot in de patiëntenkamers en gastenrestaurants: in onze stofjas en muts (haar én oorbellen bedekt!) mochten we het allemaal aanschouwen. We zagen hoe verschillende patiënten met verschillende voorkeuren en allergieën aangepaste maaltijden krijgen, waarbij de patiënt via een scherm zelf kan kiezen uit een aantal maaltijden. We zagen hoe er gewerkt wordt aan de voedselveiligheid en aan het tegengaan van voedselverspilling. We hoorden  hoe lastig het is om alle maaltijden voor alle ziekenhuizen op het terrein vanuit één keuken, op tijd en op de juiste temperatuur, bij de patiënt te krijgen. We spraken erover hoe satellietkeukens per afdeling de versheid en voedzaamheid van maaltijden zouden kunnen bevorderen, maar kregen ook meer begrip voor de impact en kosten van een dergelijke verandering.

En niet te vergeten: we weten nu ook dat systeemplafonds soms niet zijn wat ze lijken …Er kan zo maar een afwasband vol vieze borden over je hoofd heen lopen!

Voeding als onderdeel van het primaire zorgproces: er wordt hard gewerkt om dit tot in de vezels van ieder ziekenhuis door te laten dringen. Purpose wil dit graag naar een nog hoger (culinair) niveau tillen.

Straks de eerste Michelin ster voor een ziekenhuisafdeling? Wij van Purpose wensen u smakelijk eten!



Geef een reactie