De basisprincipes van purpose-gedreven organisaties
Purpose als vertrekpunt staat in schril contrast met de tijd van de markteconomie, waar concurrentie, winst en eigenbelang centraal stonden. Het was de tijd waarbij de CSR afdeling een eigen budget kreeg om het merk naar buiten toe de juiste glans te geven, zonder het door te vertalen naar de kern. Purpose is echter volledig anders. Waar nobelprijswinnaar Milton Friedman model stond voor de vrije markteconomie, staat de beroemde bedrijfskundige Peter Drucker voor de morele economie.
Het is al snel duidelijk wanneer een bedrijf niet handelt vanuit een Purpose, zoals bij Essential Pharma. Maar hoe ontdek je nu of een bedrijf purpose heeft? Je kan ’zulke bedrijven herkennen, omdat ze werken volgens een aantal basisprincipes:
- Relevantie – De purpose moet antwoord geven op actuele en relevante maatschappelijke onderwerpen, zoals armoede, duurzaamheid en gezondheid. De behoeften waarop wordt ingespeeld spelen op maatschappelijk niveau, maar hebben direct effect op mensen.
- Waarde – Een bedrijf met purpose creëert niet alleen waarde voor individuele klanten, maar ook voor bredere groepen in de maatschappij. Waarde laat zich daarom ook niet uitdrukken in financiële termen alleen.
- Winst als randvoorwaarde – Een bedrijf met purpose ziet winst als een randvoorwaarde voor een gezonde bedrijfsvoering en dus niet als doel. Dit betekent niet dat het onbelangrijk is. Integendeel; het is cruciaal, maar het is simpelweg ondergeschikt aan de purpose
- Naar de kern – De tijd van ‘greenwashing’ is voorbij. De purpose dient te worden doorvertaald naar de kernactiviteiten. Strategie, merk, producten, diensten, systemen en gedrag van medewerkers dienen op elkaar te zijn afgestemd.
- Algemeen belang – Eigenbelang wordt in een purpose-gedreven bedrijf ondergeschikt gemaakt aan het algemeen belang. De kunst is om voor iedereen duidelijk te maken dat je als bedrijf alleen purpose kunt hebben als medewerkers bereid zijn om hun eigenbelang ondergeschikt te maken aan het hogere doel.
- Eerlijkheid – Hoe minder waarheid, rechtvaardigheid en eerlijkheid in de maatschappij, hoe belangrijker het wordt voor een bedrijf met Purpose. Hier kan waarde worden toegevoegd voor de maatschappij.
- Samenwerking – In een organisatie met een purpose, staat samenwerking op een hoger plan dan concurrentie. Natuurlijk zullen er concurrenten zijn. Maar samenwerking met een veelheid aan organisaties wordt in toenemende mate van belang als complexe maatschappelijke vraagstukken moeten worden opgelost.
Een nieuw fundament
Het is nog niet zo simpel om een bedrijf, wat al tientallen jaren bestaat, een nieuwe basis te verschaffen. Toch is het de moeite waard om de strategie een nieuw fundament te geven op basis van purpose. Het zorgt ervoor dat je als organisatie beter kunt inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Sterker nog: het helpt om de maatschappij beter te maken. Hierdoor wordt het gemakkelijker om reputatie en merk te ontwikkelen. Daarmee wordt het gemakkelijker om millennials en centennials aan te trekken. En richting klanten is het duidelijker wat de toegevoegde waarde is van de organisatie. Kortom, tijd om te werken aan een nieuw moreel fundament.