De uitdagingen van COPD-zorg
Patiënten met COPD krijgen in Nederland op dit moment niet altijd de optimale zorg. Terwijl COPD steeds vaker voorkomt, hebben veel patiënten geen recente diagnose of individueel behandelplan.[1] Het Longfonds en zorgverleners constateren ook dat de geleverde zorg verschilt in kwaliteit, zowel in de eerste als de tweede lijn. Communicatie en samenwerking tussen zorgverleners is moeilijk, onder andere doordat ICT-systemen niet goed op elkaar aansluiten. Patiënten zelf hebben vaak het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en dat ze hun verhaal telkens opnieuw moeten vertellen.
De zorg voor COPD moet dus anders, vindt ook initiatiefneemster en longarts Renée van Snippenburg. Renee is werkzaam bij Saltro en wil het COPD-zorgpad in Utrecht vernieuwen. Daarom vroeg ze adviesbureau Purpose om te helpen bij het creëren van een gedragen concept. De centrale vraag: hoe kan COPD-zorg patiëntgerichter, effectiever en efficiënter?
Zorg met een purpose: ontwikkeling van een COPD-zorgcontinuüm
Om dit vraagstuk in co-creatie op te lossen bespraken we al vroeg concrete concepten met stakeholders uit het COPD-zorglandschap. Welk organisatiemodel kan werken, en welke perspectieven moeten centraal staan? Zo kwamen we uit bij het LongLab: transmurale zorg die is ingebed in het zorgcontinuüm rondom COPD-patiënten.
Het Longlab bestaat uit (digitale) Hubs en een regionaal diagnosecentrum die patiënten sneller toegang geven tot uitgebreide diagnostiek, individuele zorgplannen en de juiste nazorg. Centraal staat verbeterde communicatie tussen de verschillende partijen, zodat de expertise van de longarts dicht bij de huisartsenpraktijk wordt gedracht. Hierdoor is de kwaliteit van zorg voor elke patient gewaardborgd en belanden minder patienten onnodig in de tweede lijn.