

Eenmaal, andermaal... Purpose bezoekt een huizenveiling
Een paar weken geleden kregen mijn collega Eva en ik de kans om een huizenveiling bij te wonen.
Groentjes als we waren in het hele veilinggebeuren, werd ons toch gelukkig al snel het proces duidelijk. Van elk huis wordt een korte inleiding gegeven, waarop het opbieden losbarst. Als het hoogste bedrag bepaald is, dan ben je er blijkbaar nog niet. Eerst vindt nog het afslaan plaats: er wordt gestart met een bedrag flink bòven het hoogste bod, en vanaf daar wordt er met stappen naar beneden gegaan. Best vaak koopt uiteindelijk iemand anders dan de hoogste bieder het huis.
Men legde ons uit dat het vanuit meerdere perspectieven interessant is om bij het opbieden een zo hoog mogelijk bod te krijgen. Voor de geldverstrekker, want die weet dan wat hij minimaal terug zal krijgen van de ontstane schuld, maar vooral voor de aanwezig speculanten. Degene die het hoogste bod doet, krijgt namelijk 1% van dit bod als provisie wanneer bij het afslaan een hoger bod wordt geboden dan bij het opbieden. En als je dit zo weet te doen, dan kun je met een mooi bedrag naar huis gaan. En als speculanten (en vooral als mannen – testosteron anyone?) onder elkaar, kan dat bieden soms flink oplopen.
En wie tref je dan op zo’n veiling? Onder de aanwezigen: vertegenwoordigers van de hypotheekverstrekkers, makelaars, een jong stel dat (ditmaal tevergeefs) hoopte goedkoop aan een leuk appartement te komen, en natuurlijk wij: de twee dames van Purpose die krampachtig probeerden om maar niet hun hand per ongeluk naar boven te brengen om zo geen huis te moeten kopen. Degenen die ons daarnaast opvielen (en die wel hun hand in de lucht staken, tot meerdere keren toe zelfs), waren de ondernemers die de panden kopen om zo snel mogelijk op te laten knappen en met een flinke winst weer te verkopen.
Het is bijzonder om te zien hoe rond de problematiek betalingsachterstanden op een hypotheek een heel ecosysteem ontstaat, waarin flink geld verdiend wordt aan de handel in deze huizen. Het veilen van een huis is voor een geldverstrekker immers vaak een laatste redmiddel op het moment dat een huiseigenaar zijn hypotheekrente niet meer betaalt, en er ook geen uitzicht is dat hij dit op korte termijn wel weer gaat doen. Dit kan zijn omdat de eigenaar echt het geld niet heeft, of - zoals het bij deze veiling vaak het geval was - met de noorderzon vertrokken is.
Hoewel de opbrengsten bij veilingen een stijgende lijn laten zien, en panden al lang niet meer per definitie onder hun waarde geveild worden, is een veiling toch iets dat zowel de hypotheekverstrekker als haar klant het liefst wil vermijden.
En daar werken wij bij Purpose nu juist hard aan! Door het bedenken en inzetten van slimme manieren om grip te hebben op je eigen financiële situatie (Actief Beheer), maar ook door het helpen oplossen van schulden, op een menselijke manier.
Geef een reactie

Laatste Blog
15-09-2023De Dans van Balans: de rol van wettelijke rente in relatie tussen schuldeiser en klant FILTER OP
Thema’s
HypothekenMaatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Schulden Schuldhulpverlening
Auteurs
Anne VeermanArt-Jan de Kwant
Bibi Altink
Dick-Jan Abbringh
Doekes Prakken
Eva Brouns
Eva van der Want
Frank van Jeveren
Jeroen Ester
Jeroen Ester, Jonathan Fink Jensen
Kim Jochemsen
Leonie Braskamp
Marian Broere
Nikie Kuijt
Sander Spinder
Sylvia de Bruijn
Thijs Bodmer