De sleutel tot succes is....
Op basis van de ervaringen in onze projecten weten we welke belangrijke factoren randvoorwaardelijk zijn om resultaat te bereiken. De kern van het succes wordt bepaald door de manier waarop alle belanghebbende partijen samenwerken en daarin worden begeleid en aangespoord.
- Een voortdurend nauw samenspel
Om te werken aan een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk zijn altijd meerdere partijen nodig. Dat vereist een harmonieus samenspel tussen diverse publieke en private organisaties. Purpose heeft veel ervaring met het vormgeven van dit soort ‘ecosystemen’. Wij weten als geen ander dat dit soort veranderingen complexe processen zijn. Het kost veel tijd en energie om veranderingen vorm te geven. Onderweg kom je allerlei obstakels tegen die het ritme van het samenspel verstoren. Het is niet de core business van de betrokken publieke en private partijen om dit soort omslachtige veranderingstrajecten te organiseren. Het is echter cruciaal dat er een partij is die zorgdraagt voor het ritme, druk op de ketel houdt en het hele ecosysteem betrokken houdt. Door het tempo er in te houden en alle stappen strak voor te bereiden lekt er gedurende het proces geen energie weg.
- Continue afstemming en begrip
Afstemming is ‘key’: vanaf het formuleren van een gemeenschappelijk vertrekpunt tot aan het realiseren van het gestelde doel en alles wat er tussen ligt. Aangezien je met een groep heterogene bedrijven samenwerkt, is begrip voor de diverse belangen van de verschillende partijen een belangrijke voorwaarde. Besluitvorming verschilt namelijk per bedrijf, net als de strategische agenda, de cultuur en andere zaken. Dit vraagt om regelmatig overleg en communicatie, maar ook goed voorbereide werksessies zoals energiegevende ‘hackatons’ hebben vaak veel effect.
Een verandering is pas effectief als de doelgroep ook echt baat heeft bij de ingezette verandering. Om te kunnen bepalen wat de doelgroep nodig heeft om geholpen te worden is inzicht in de doelgroep essentieel. Dit inzicht is het beginpunt van een verandering. Dit soort projecten begint eigenlijk altijd met het vergaren van inzichten over de specifieke doelgroep. Hiervoor gebruiken we verschillende eigentijdse methoden en technieken in, vaak met de klantreis als uitgangspunt.
Oh ja, de verandering moet klein zijn en niet direct groots en meeslepend. Het moet tastbaar zijn zodat iedere betrokkene weet waarvoor inzet gewenst is.
Last but not least - de kosten van zo’n transitietraject lopen voor de baten uit. Betrokken partijen moeten ook willen investeren in tijd en geld. Dat zullen ze alleen doen als de stip aan de horizon, ook financieel, voldoende aantrekkelijk is. Toewerken naar een ‘business case’ met zowel maatschappelijk als financieel rendement in het vooruitzicht.