De aanleiding: de nationale noodzaak om in te zetten op preventie valt niet binnen één domein
Even een stapje terug. Waarom is preventie eigenlijk belangrijk? En waarom komt het zo moeizaam van de grond? Op 2 oktober 2020 kopte de Volkskrant: ‘Arme mensen gaan zes jaar eerder dood – waarom doen we daar niets aan?’ Een ontluisterende krantenkop die een structureel probleem in Nederland aankaart. Mensen met een lage sociaal economische status (SES) die moeite hebben met rondkomen hebben een slechtere gezondheid dan mensen met een hogere SES. Met als ultieme gevolg dat arme mensen korter leven en minder gezonde levensjaren kennen.
Dit gezondheidsprobleem overstijgt het domein van de medische zorg. In een brief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) riep het KNMG het kabinet in januari 2021 daarom op om meer te investeren in het sociaal domein. Want, zo stelt de artsenorganisatie: “20% van de ziektelast is gerelateerd aan ongezond gedrag en ongezonde leefstijl, maar ook armoedevraagstukken, eenzaamheid en andere sociale problemen spelen een belangrijke rol.”
< We spraken eerder met Michael Rutgers over de zorg. Lees hier meer over zijn visie op preventie>
Het lokale probleem: verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten in Nieuwegein
Terug naar Nieuwegein. Geijnzorg zet dus in op de preventie van hart- een vaatziekten. Waarom is dit zo’n belangrijk thema? “Er zijn een aantal uitlokkende factoren om hart- en vaatziekten te krijgen die ons zorgen baren. Je ziet mensen dikker worden, de jeugd gaat weer iets meer roken, er is veel bewegingsarmoede. In Nieuwegein zijn inwoners bovendien dikker dan gemiddeld in Utrecht, waar mensen al dikker zijn dan in de rest van Nederland. En op onderliggende risicofactoren als eenzaamheid scoort Nieuwegein ook hoger dan elders. Als we naar de getallen kijken is er daarom veel winst te behalen.”
De urgentie: Nieuwegein vergrijst
“De komende jaren gaat de zorgvraag alleen maar toenemen in Nieuwegein. De stad vergrijst en kent een rare bevolkingsopbouw: er is een piek aan mensen rond de 65 die we de afgelopen vijf jaar al aan zagen komen. Door de vergrijzing komt er een golf aan cardiovasculaire aandoeningen op ons af. Je voelt dat er iets aankomt in zorgland, dan moet er ook iets af om het te kunnen managen.”
De grootste uitdaging: gedragsverandering bewerkstelligen
Waarom is het in de praktijk zo moeilijk om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen? “Mensen zijn 100 minuten per jaar in de huisartspraktijk en 10.000 minuten per jaar in een supermarkt. Die 100 minuten kunnen wij roepen ‘Gij zult niet’ en die 10.000 minuten worden ze verleid. Je kan met die 100 minuten het verschil niet maken.”