Regelingen zijn voor veel inwoners te ingewikkeld (geworden)
In eerdere onderzoeken zien we duidelijk dat bewoners de regelingen en het aanvraagproces te ingewikkeld vinden en door de bomen het bos niet meer zien. Regelingen zijn in het verleden ontstaan om specifieke doelgroepen -zoals mensen met een chronische ziekte- ondersteuning te bieden. Gedurende de tijd zijn er steeds meer doelgroepen en regelingen bijgekomen, met elk zijn voorwaarden en eigen aanvraagproces. Door deze historische groei van regelingen komt het voor dat gemeenten 27 verschillende regelingen aanbieden met 11 verschillende definities van inkomen. Inwoners snappen het dan vaak niet en kiezen er voor om er geen gebruik van te maken.
Belangrijk om minder zichtbare doelgroepen beter te bereiken
Als we inzoomen op het bereik van de regelingen, dan zien we verschillen tussen doelgroepen. Het bereik is het hoogst onder mensen in de bijstand. Dit komt omdat deze doelgroep de weg naar de gemeente al kent en daardoor ook bekend is met regelingen. Gemeenten bereiken bijvoorbeeld werkende minima veel minder goed. Zij kennen de regelingen niet, denken dat ze er geen recht op hebben of proberen hun zaken zelf op te lossen. Door de coronacrisis hebben gemeenten deze doelgroepen op een presenteerblaadje aangereikt gekregen. Dit biedt een mooie kans om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, en om er voor te zorgen dat problemen niet erger worden en hen de weg naar de gemeente duidelijk te maken.
Zoek jij een partner om (werkende) minima beter te bereiken?
Purpose heeft voor verschillende gemeenten onderzoek gedaan naar het vergroten van het bereik en de toegankelijkheid van regelingen. Wij doen en denken graag mee om minima beter te kunnen bereiken en ondersteunen in jouw gemeente. Werkende minima is daarbij onze specialiteit. Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen.
[1] SCP: Armoede en Sociale uitsluiting, 2019